Gezondheidstips

We zijn ons er allemaal van bewust, dat ons gedrag mede bepaalt of we gezond blijven: gezond eten, voldoende bewegen, voldoende rust. In de drukte van alledag, of als de problemen zich opstapelen, vergeten we deze regels gemakkelijk. En het resultaat is dat we in een neerwaartse spiraal terecht komen, we ons slechter voelen, somberder worden, meer klachten krijgen.

Daarnaast zijn er door de Coronamaatregelen allerlei veranderingen in ons leven opgetreden. Dat kan lastig zijn, zeker als u te maken hebt met thuiswerken, als de sociale en ontspannende activiteiten wegvallen, als u kinderen heeft die niet naar school mogen. Onderstaand vindt u een zestal ondersteunende tips. Daarná vindt u meer algemene adviezen wat u zelf kunt doen voor een meer positief welbevinden.

1. De normale dagstructuur is misschien weggevallen. Maak een nieuwe dagstructuur en schrijf deze op een bord, goed zichtbaar in bijvoorbeeld keuken of woonkamer.

Net Promoter Score Survey Software | NPS Survey App | Zonka Feedback2. Begin de dag met een moment van bezinning: hoe gaat het met mij? hoe gaat het met de mensen om mij heen? wat ga ik doen deze dag?

Personen Silhouetten Uitvoering - Gratis afbeelding op Pixabay

3. Spreek (met jezelf of samen) een moment op de dag af, rond het eind van de middag / begin van de avond – om te kijken hoe de dag gegaan is: hoe gaat het met mij? heb ik mijn voornemens gehaald? hoe gaat het met de mensen om mij heen?

4. Zorg voor voldoende beweging: rek-en-strek-oefeningen, Person Standing on Top of Building Under Blue Sky · Free Stock Photodansen in de woonkamer, fitness-oefeningen via You-tube, bewegen-op-muziek in de tuin, …

5. Onderhoud de belangrijke sociale contacten; niet face-to-face, maar via telefoon, video-bellen, whatsapp, chat, …10 Strategies to Run a Successful Social Media Campaign | Classy

6. Er komt heel veel informatie over de crisis via diverse kanalen uw leven in. Er zijn heel veel praatprogramma’s die alle informatie opnieuw bespreken. Bekijk welke informatie voor u noodzakelijk is en bescherm uzelf tegen tevéél informatie. Twee keer per dag nieuws kijken geeft voor veel mensen meer dan voldoende.Cyber Aanval Bescherming Tegen - Gratis afbeelding op Pixabay

 

 

Als algemeen hulpmiddel voor uw welbevinden zijn onderstaande adviezen te gebruiken:

  • Twee keer per dag een half uur wandelen, bij voorkeur bij daglicht.wandelpad aan rivier
  • Breng structuur in de dag aan: vaste tijd van opstaan en gaan slapen, drie maaltijden per dag op vaste tijden.
  • Wissel activiteit en rust met elkaar af; de hele dag luieren is niet goed – de hele dag bezig blijven is evenmin goed.
  • Doe elke dag iets leuks. Dat kan iets groters zijn zoals een dagje uit, maar dat kan ook eenvoudig zijn, zoals: even gaan zitten met een kopje thee, voor de gezelligheid een vriend of vriendin bellen, iets creatiefs doen of genieten van een warm bad.
  • Geef uzelf en de mensen in uw omgeving elke dag een compliment.
  • Richt de aandacht ook op de dingen die goed gaan.regenboog
  • Als u een vaste relatie hebt: elke dag tijd voor elkaar maken (liefst een uurtje) en elke week minstens een dagdeel samen doorbrengen.
  • Als u piekert: blijf er niet mee rondlopen, maar maak het probleem bespreekbaar.stress 2
  • Bij slecht slapen is regelmaat extra belangrijk: hanteer een vaste bedtijd en een vaste tijd van opstaan (ook als u slecht geslapen heeft), gebruik een avondritueel, niet overdag de slaap inhalen, na negen uur ’s avonds geen ingewikkelde gesprekken meer.
  • Zoek op tijd hulp: in uw directe omgeving, bij familie of vrienden, bij iemand uit uw geloofsgemeenschap, bij uw werkgever, bij uw huisarts, of via uw huisarts/bedrijfsarts bij een professionele hulpverlener.