Gezondheidstips

We zijn ons er allemaal van bewust, dat ons gedrag mede bepaalt of we gezond blijven: gezond eten, voldoende bewegen, voldoende rust. In de drukte van alledag, of als de problemen zich opstapelen, vergeten we deze regels gemakkelijk. En het resultaat is dat we in een neerwaartse spiraal terecht komen, we ons slechter voelen, somberder worden, meer klachten krijgen.

Aanvullend bericht, maart 2020: In deze tijd met het Coronavirus wordt er door zorgverleners heel hard gewerkt voor ieders gezondheid. Door mensen in andere vitale beroepen wordt er heel hard gewerkt om de maatschappij draaiende te houden. Voor iedereen geldt in deze tijd dat we ons best doen om verspreiding van het virus te voorkomen: afstand houden, handen wassen, niezen in de elleboog, thuis blijven…. Het heeft veel impact op het dagelijkse leven en het legt een grote druk op iedereen: op de mensen die ziek zijn geworden, of waarvan familie ziek is of misschien wel overleden; op mensen die in de zorg werken; op de mensen die thuis werken; op de kinderen die niet naar school kunnen; op de mensen die níet kunnen werken… Het kan best zijn dat u juist in deze tijd meer last krijgt van psychische klachten. Schroom niet om hulp te zoeken als u dat nodig heeft!

Wat zou u daarnaast extra kunnen helpen in deze tijd: 

1. De normale dagstructuur is misschien weggevallen. Maak een nieuwe dagstructuur en schrijf deze op een bord, goed zichtbaar in bijvoorbeeld keuken of woonkamer.

Net Promoter Score Survey Software | NPS Survey App | Zonka Feedback2. Begin de dag met een moment van bezinning: hoe gaat het met mij? hoe gaat het met de mensen om mij heen? wat ga ik doen deze dag?

Personen Silhouetten Uitvoering - Gratis afbeelding op Pixabay

3. Spreek (met jezelf of samen) een moment op de dag af, rond het eind van de middag / begin van de avond – om te kijken hoe de dag gegaan is: hoe gaat het met mij? heb ik mijn voornemens gehaald? hoe gaat het met de mensen om mij heen?

4. Zorg voor voldoende beweging: rek-en-strek-oefeningen, Person Standing on Top of Building Under Blue Sky · Free Stock Photodansen in de woonkamer, fitness-oefeningen via You-tube, bewegen-op-muziek in de tuin, …

5. Onderhoud de belangrijke sociale contacten; niet face-to-face, maar via telefoon, video-bellen, whatsapp, chat, …10 Strategies to Run a Successful Social Media Campaign | Classy

6. Er komt heel veel informatie over de crisis via diverse kanalen uw leven in. Er zijn heel veel praatprogramma’s die alle informatie opnieuw bespreken. Bekijk welke informatie voor u noodzakelijk is en bescherm uzelf tegen tevéél informatie. Twee keer per dag nieuws kijken geeft voor veel mensen meer dan voldoende.Cyber Aanval Bescherming Tegen - Gratis afbeelding op Pixabay

 

 

Als algemeen hulpmiddel zijn onderstaande adviezen te gebruiken:

  • Twee keer per dag een half uur wandelen, bij voorkeur bij daglicht.wandelpad aan rivier
  • Breng structuur in de dag aan: vaste tijd van opstaan en gaan slapen, drie maaltijden per dag op vaste tijden.
  • Wissel activiteit en rust met elkaar af; de hele dag luieren is niet goed – de hele dag bezig blijven is evenmin goed.
  • Doe elke dag iets leuks. Dat kan iets groters zijn zoals een dagje uit, maar dat kan ook eenvoudig zijn, zoals: even gaan zitten met een kopje thee, voor de gezelligheid een vriend of vriendin bellen, iets creatiefs doen of genieten van een warm bad.
  • Geef uzelf en de mensen in uw omgeving elke dag een compliment.
  • Richt de aandacht ook op de dingen die goed gaan.regenboog
  • Als u een vaste relatie hebt: elke dag tijd voor elkaar maken (liefst een uurtje) en elke week minstens een dagdeel samen doorbrengen.
  • Als u piekert: blijf er niet mee rondlopen, maar maak het probleem bespreekbaar.stress 2
  • Bij slecht slapen is regelmaat extra belangrijk: hanteer een vaste bedtijd en een vaste tijd van opstaan (ook als u slecht geslapen heeft), gebruik een avondritueel, niet overdag de slaap inhalen, na negen uur ’s avonds geen ingewikkelde gesprekken meer.
  • Zoek op tijd hulp: in uw directe omgeving, bij familie of vrienden, bij iemand uit uw geloofsgemeenschap, bij uw werkgever, bij uw huisarts, of via uw huisarts/bedrijfsarts bij een professionele hulpverlener.